Monday, 3 January 2011

Selamat datang 2011

Assalamualaikum,


First entry untuk tahun 2011 :D
sedar xsedar,
dah makin bertambah no!
dah 2011,
umur pun menginjak naik ke 23!!

Apa azam tahun baru??
erm, kalo azam nk turunkan berat ni rasanya setiap tahun jadi azam kot,
tercapainya belum!
ni kes kurang disiplin la ni.


tadi ada terbaca satu artikel "5 science-proven tips" untuk turunkan berat badan..
meh nk kongsi sket,


1. Snek!

kalo korang tgk wayang ker, tgk tv ke mulut tu sure ada yg nk mengunyah. xkira la popcorn ke, jajan ke, cekelat ke. asalkan mulut tu nk exercise!! ye kan?? jgn tipu!! 
kalo yg keja kt opis tu, sure ada stok simpanan makanan dlm drower masing2! (ni terkena kt batang hidung sendiri) ok!! mula dari esok, sila kosongkan stok2 makanan yg berkalori & manis & sedap tu, gantikan dengan buah epal ker, almonds ke, buah kiwi ke atau avocado. xpun prune yg sunsweet tu!!






2. Fill up on Fiber :)


apa makanan yg ada fiber eh?? haa.. korang tau kan, roti gardenia tu, yg kaler hijau tu.. apa omputih cakap, whole grain bread?? ha yg tu la.. yg tu pon ok.. makan roti tu, rasa memang kelat sikit kot. tp kalo hari2 telan, bila telan tu terbayang badan yg ramping sure boleh masuk punya roti  tu dalam tekak! oh, aku dulu xsuka makan oat, cereal, tapi gagahkan juga! jenama yg boleh la nk lalu tekak VITAL, yg perisa choc tu.. xpn try makan special K :D . tengah mencuba, serta mengagahkan diri try benda2 ni.









3. Protein


Aku penah dgr, org cakap kalo amik protein ni rasa cepat kenyang?? betulka? betulkan aku kalo aku salah, maklmlah bkan amik bidang food2 ni, men search2 kot internet je pon! hehe.. Ada kajian menunjukkan 60 org lelaki & wanita yg mengikuti diet yg mengandungi 25%  protein lg cepat turun berat badan dari yang menggunakan 12% protein.. so, jgn tinggalkan protein! antara protein yg kita sedia maklum, telur la kan..


4. Skip makanan manis!


oo.. kalo yang xboleh nk tinggalkan gula tu, dekat kedai & guardian bawah opis aku pun ada jual gula "Slim up" xpun ada ja yg guna gula perang? perang (brown) bukan perang (war). muehehe..
"kurangkan gula dlm minuman, maniskan dalam senyuman"




5. Singkirkan makanan berkalori!


dengan menyingkirkan satu je makanan berkalori yg slalu kita ambil seharian, contoh latte (alamak! fevret ni :( ) dan gantikan dengan green tea ke, low fat milk ke, ala jenama HL tu yg sedap tu.. dengan cara ni kita senang ja dapat kurangkan pengambilan kalori yg banyak amat!!







Sekian,
yang pandai menaip & bercakap,
tentang diet!
tapi susah nk melaksanakan!!


sila DISIPLIN munyati!
baiklah :)
selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment