Friday, 31 December 2010

2010 dalam kenangan =)

Assalamualaikum..

Antara momen2 manis pada tahun 2010, yang tak dapat dilupakan & susah untuk terjadi  lagi.. :(



     Sambut besday di I-citydengan X-TARP


                   makan BIG apple fevret dekat SACC mall


           breakfast ramai2 before masuk kelas lagi

         bangun pukul 4 pagi semata-mata nk mendaki BROGA hill


             berkelah ramai2 di Air Terjun dkt Negeri 9


          makan cendol bawah umah lepas penat study. eceh!



                    pakai baju ala2 sedondon ke kelas :)


               bergaya sakan pada malam dinner


                   ber mid night movie beramai-ramai


           keluar makan lepas habis setiap paper EXAM!


         make a suprise birthday party untk kawan!


                                bersukaneka di Port Dickson


                         lepak di IKEA lepas antar tesis :P



                     and paling dirindui, grad bersama2!!


sungguh xtipu,
sangat rindu!!!

Monday, 27 December 2010

PETUA MEMANDU KERETA !

Assalamualaikum,


Black Monday!
tu terjadi dekat aku harini,
punya malas nk pergi kerja & ada sedikit masalah teknikal,
aku pun text bos & cakap aku ada problem nk kena setel,
so masuk halfday!
separuh gembira boleh dtg lewat,
separuh kecewa dgn diri sendiri sebab gaji dgn senangnya akan turut dipotong!
hmmm..

aku Faridah & Dayah siap sedia nk ke Lagenda Height,
ada kerja sikit la =P
bergumbira, bercerita sakan dalam kereta,
punya syiok aku bercerita,
tetiba..........
aku dah pergi langgar divider jalan!!
haaaaaaaa..
sampai terkeluar cap tayar (cap ka??)
habis semua org tgk,
gabra gila!! 
dayah & idah siap terlompat dlm kereta,
oh ingat dah setel??
sure la x!!
tayar kereta siap pecah kowt!!
oh HOT sungguh!! 
kepala terus pikir duit yg aku kena laburkan untuk sitayar kereta ni!!

iklan sebentar,
pemandu berbahaya, tanpa topi keledar & lesen:


eh,
aku dah jauh menyimpang, 
sebenarnya..
balik dari keja aku ada baca satu buku,
apasal aku baru baca huh!!
buku "PETUA MEMANDU KERETA"
antara petua2 dia :

1. Pemandu kenalah baca ayat Qursi 3X before kenderaan bergerak. Pastikan suasana senyap, off radio kejap yer :)

2. Then, baca ayat "Bismillahilladzi laa yadhuru ma'asmihi syai'un fil ardhi wala fis sama; wahuwas sami'ul 'alimm" 1X

3. Next, baca  ayat "Hasbunallahu wa ni'mal wakill wala hawla wala quwwata illa billahil 'aliyyil 'adzim" 1X

4. Then, berdoalah " Ya Allah, peliharakanlah perjalananku (dan ahli keluargaku) ini daripada segala musibah, baik pada diriku mahupun pada kenderaanku ini. Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik Pemelihara".

5.Lastly, masukkan gear!! Yg auto tekan D, yang manual gear 1!! :))

iklan kedua:
pemandu berhemah & serius. :P



lepas ni, aku nk bebel pasal petua xnak mengantuk dlm kereta pulak! 
kalo xda sapa yg nk dengar,
xpe, 
sebab ni peringatan utk diri sendiri juga 
:)

final iklan,
pemandu yg sgt berhemah,
gear masih dlm keadaan P. 

Wednesday, 22 December 2010

Hantaran :D

Assalamualaikum.

sekarang ni musim kawin,
so mood mestilah mood keawangan,
suka2 tgk fesyen pengantin,
pelamin,
hantaran, & yg penting!! makanan dia.. hehe

keje kawin ni bukan senang,
kos dia tu.....huhu.. menitis air mata nk tgk duit yg keluar.. :D
macam hantaran ni,
kalo org macam aku yg xdak kepakaran,
kesenian,
susah r sikit,
kalo nk upah, budget lari, xleh nk kejar,
kalo buat sendiri, xcantik,
kang ada pulak yg kutuk :D
so,
muka mesti nk mintak simpati..
kekawan yg kretip, tolongla aku..
akak2 ipar yg baik, tolong eh..
xpa, mak pon ada..  
mak kan kretipppppp..

kalo tgk sekarang,
macam2 pattern ada,
ada yg bersangkar bagai,
berkotak,
tapi mata aku ni,
melekat,
xlepas,
nk pandang!!
yang ada bunga2 fresh..
rasa macam, oh so sweeeeeeett.. 
ye x??




Sagat suka yg ni, macam sweet sangat, warna dia nampak sejuk je.. kepada empunya gambar, maap, saya copy :D, tu bermakna saya sangat kagum dgn hantaran ni.. jgn marah yer :D



maaf, masih xdapat lari dari tema kebunga-bungaan, ni macam simple but nice :)) kaler bunga dia nampak macam soft je..




yang ni pulak dalam kotak, sesuai sapa yg kawen org jauh ni, senang diorang nk simpan.. hehe. nampak ok jugak kan.

ok, jom kita tgk pulak yg dalam sangkar, unik :))



berkenan x??
kalo yang ni??
ni gambar sangkar je :))


seterusnya,
kita ke kategori...
dalam bekas ekslusif, eceh..


bekas putih, macam english style :)

ok, ni tradisional style la plak,
macam best jugak ni..


menarik kan???

kalo lain dari yang lain,
aku rasa hantaran ELYANA,
memang lain dari yang lain,
xda sangkar, xda kotak, xdak raga..
dia bagi haaaaaa... sebijik balang besaqq!!
siap ada soun lagi (abaikan ejaan aku kalo salah :P)


 nk lagi??



comel pon ada,
terasa nk g beli balang kt kedai RM5 d giant sok,
nk letak soun..
macam comel..
opismate aku cakap ada soun kaler2 dijual kt kedai hantaran ..  :D
tapi paling aku suka, baju nikah elyana..
design dia la..
:))

ok, dah2 skodeng gambar orang,
dah r main amek je,
maap ye tuan2 gambar..

oh, 
before habiskan mengetuk keyboard2 ni,
jom tgk jap,
salah satu cara nk prepare hantaran,
ni aku amek dr mana ntah..
maapkan aku wahai tuan gambar :)




sekian,
selamat mencuba :))


NAK SEWA BEKAS HANRAN YANG SIAP DIGUBAH??? KLIK SINI!!

Faham @ tak?

Salam,

Selamat malam,
Selamat pagi

Kenapa susah sgt saya nak faham kehendak dia?
kenapa dia xblh faham kehendak saya?
kenapa?
kenapa?
mana pergi ikatan kimia tu??



*mood lagu sitinordiana*




kemana hilangnya,
cintamu yg dulu,
yg pernh kau lafazkan,
didepan mataku.

sekian.

*mood lagu erra, pasrah*
kini aku pasrah,
dengan segalanya..


tak.ada.kena.mengena.dengan.yg.hidup@yg.meninggal.dunia.

Monday, 20 December 2010

Kembara ke Terengganu & Kelantan

Assalamualaikum.

Kenapa ke Negeri pantai Timur di musim tengkujuh ni??
sebab..
memenuhi jemputan majlis menyambut menantu besan mak & bapak. :D

sambil menyelam minum air,
singgah dahulu ke rantau panjang,
konon nk beli barang kawen,
tapi mahal2 blaka.. (bukan pantun actually. hmm)

Perjalanan bermula pada pukul 6.45pagi,
berhenti breakfast di Gerik,
juadah pagi LONTONG.
xboleh tinggal. :)
mengharungi jalan berliku2, 
banyak btol adegan kurang sopan pemandu jalan raya ni,
ada yg suka hati potong ikut lorong kecemasan,
taula saya bawak slow pon,
tapi kan jalan lencong2.. huhuh.
hujan pulak renyai2..

                     berhenti rehat di Banjaran ... erk, xingat nama dia :(

pkol 12 tengah hari,
singgah di RANTAU PANJANG!
kalo sebut ja nk ke Rantau Panjang,
yg perempuan mata bersinar2,
otak merangka2,
nak beli tudung bawal la,
handbag murah la,
blouse cantik la.
tedibear pon bole.

Kalo yg lelaki,
mesti nk jersi yg macam ori, 
hakikat tak pon.
tapi pada aku bukan jenama atau keorian nya,
tapi cntik mata memandang,
sedap bila dipakai..
Jersi ADIDAS yg aku beli RM16.00 je,
tapi lawa kotttttttt...

            3 ekor cendawan, buah tangan dr rantau panjang. 3 for RM5 ok.

lewat malam sampai ke TERENGGANU,
esoknya, 
kenduri menyambut tetamu,
mula macam pelik,
kalo KEDAH slalunya lauk ayam masak merah,
gulai batang pisang,
tapi kat sini,
Labu masak air,
Budu,
Ikan TOngkol semestinya :D
then yg lain juga,
pengantin xpakai pon baju lip lap ke,
selendang bagai ke,
biasa2 je,
akak ipar aku cakap,
kalo menyambut menantu,
selalunya ringkas je..
hmm...

lepas kenduri,
lepas gian ke PASAR PAYANG,
jalan..
tengok je.
sebab duit dh dilaburkan banyak dkt rantau pjg,
boleh memendam rasa je kt sini..
kain sutera,batik,pelekat cantik2 juga,
then,
kalo dtg Terengganu,
xbest kalo xpg KG LOSONG,
makan kopok losong kt sini.. hihi
teringat makan dekat ICT (ikan celup Tepung) masa site visit UITM dulu.. :)

                       keychain kt Pasar Payang Terengganu.  comel.comel.


                                   budak mrajuk xdapat beli spiderman

malamnya,
wah masih xpuas nk berjalan ni,
jumpa rakan2 QS di Uitm,
kak zira & poji.
ada patut gi Terengganu last2 makan dekat Mcd.
ni kes poji nk tgk bola la.
hihi..
boleh je kalo nk minum2 kat GELAS BESAR!! (saja nk besarkan huruf)
anyway, 
kak zira thanx blanja kami :D

                         bersama kak zira yg busy sokmo. QS sejati dia ni.

oh,
sudah puas di terengganu,
mari kita pulang!
pagi2 breakfast nasi dagang kt umah akak ipar..
best nasi dagang dia,
nak resepi??
nanti saya mintak dekat kak ipar saya.. hehe..
perjalanan pulang,
masih lagi hujan..
huhu.. 
tapi sampai je dekat BUKIT BUNGA,
mata terus celik luas2!
sebab nk sambung shopping lagi, 
kononnya.
tapi boleh window shopping saja..
kalo yg terlepas nk beli apa2 dekat rantau pjg or bukit payung,
bolehla masing2 lepas geram dekat Bukit bunga pulak.


                                                   nasi dagang sedap :)


                                  terserempak dgn orang utan di bukit bunga

                         jgn lupa belilah buah-buahan tempatan yg segar :D


sekian.percutian yg hebat di pantai timur.
jom bercuti di dalam MALAYSIA :)

Wednesday, 15 December 2010

Tesis? Dessertation? Interim Report??

Assalamualaikum..

Aku bukan lecturer, aku juga bukan hebat dalam buat dessertation/tesis/report..
saja nk membebel, sempena dengan awak yg kena siapkan interim report harini. :) xpe, BETTER LATE THAN NEVER!

               zaman2 sebok berbincang pasal tesiske?? =)

kalau nak mengimbau zaman buat interim report ni,
rasanya sebelum 10 hari nak submit tu, still berlengah2.. relax2.. baca2 journal lagi..
tapi bila dah 2 hari lagi,
time tu,
baru la idea nak dtg mencurah2,
ink printer plak nak habis,
kertas belum beli!
lepas tu,
jangan salahkan ink, jangan salahkan kertas kalo diri sendiri xtdo malam,
berhempas pulas nk siapkan interim,
tdo 2-3 jam,
esok bangun mata mcam menangis putus cinta. hmmp..

               
nak juga selitkan gambar blok C, uitm. sebab masa ni ngah tgu supervisor. :P

tapi memang macam tu la kot,
before start sem baru,
berkajang2 azam baru!
nk baca journal banyak2, nk mantapkan isi untuk interim,
nk jumpa supervisor banyak kali,
nk review previous tesis...
tapi..
tu la, nama pon azam kan,
mestilah banyak yang kecundang!

pengalaman la kan,,
tak tido malam,
kene reject,
supervisor dapat cam kita copy paste.. =P
hehe..

ntuk sesiapa yang akan buat tesis, dari pengalaman diri sendiri :

1. Baca journal2 yang berkaitan dengan tajuk tesis anda banyak2 sampai muntah. kalo bleh b4 stat tesis yer.
2. Rangka tajuk2 besar & anak2 dia.. (highlight yg penting)
3. Jangan lupa catit nama buku, journal (nanti time nk wat citation susah nk carik!)
4. Cari cth2 tesis senior, senang nk tgk format dia, apa yg dia cita.. leh curik idea sket :)
5. Search web slalu pasal tajuk kita tu.. saja tambah2 pengalaman..
6. Kena minat ngan tajuk kita, buat2 minat pon ok
7. ni penting ni,  utk sesapa yg kena wat case study!! cari contact person tu sampai ke lubang cacing tau! hehe..

                 terpaksa rajin menapak ke LIbrary :(

  bersama kak zira@ex-rumate : YEAH, kami dah jumpa buku yg kami perlu copy! ops! 

  tempat buat kerja harus semak mcm ni, baru nampak bersemangat.


 contoh terbaik! kak zira :) buku juga lebih elok jika tebal sebegini rupa! lagi tebal lagi menarik.. haha
 



bila dah siap bind, bleh la tangkap gambar ala2 dh siapkan full tesis.. hehe.. penat tu.

tau xmembantu sgt, 
saja nk membebel.. 
=P

Tahniah awak!
Dah setelkan INTERIM REPORT!!!!!!!
saya percaya awak boleh buat lagi hebat dari saya,
sebab saya xhebat pon. hihi.
:))

Sunday, 12 December 2010

Menuju Gerbang Perkahwinan

Assalamualaikum.

eceh..
entry nk HOT kan..
xda2, ni nak cita pasal Kursus Kahwin...
korang dh ada sijil blom????
sempena ngan cuti sekolah ni jom kita g kursus kawin..

cuti weekend yang lalu,
aku & member semangat g Kursus kawin ni.
dekat HASANI.
rasanya macam kami dua je yg xberpacaran pergi.. haha
yang lain mesti la dtg dgn ehem2 masing2 kan..
xpe, best la xpg sama2 pon, bukan boleh duduk sekali pon!
kalo tertdo, ada gak kawan nk kejut,
yg best time exam, leh diskus2 ngan member..
:)

sebelom kursus,
diorang dah bekalkan kita dgn buku, gula-gula, dan pamplet2 yg berkaitan ngan kursus.. bagus kan, ada gula-gula.. xnak bg mengantuk la konon.
tapi kalo macam aku xjalan,
mengantuk juga! tapi kalo bab2 gelak tu suka aku yer.. gelak2 lagi!

                                                   <buku yg diorang kasik>

Kursus ni ada 2 sesi tau, Sabtu & Ahad, kalo yg belom pg, cepat pg, dgr2 dirang nk buat seminggu lepas ni.. hehe xsure, dia melawak ke apa :P
Hari Sabtu kita belajar tentang
1. IBADAH
2. HUBUNGAN DALAM KELUARGA
3. AKIDAH
4. KOMUNIKASI SUAMI & ISTERI
5. PERKAHWINAN & PROSUDER
6. PENGURUSAN KESIHATAN

setiap elemen ni, berbeza ustaz & ustazahnya, 
jangan neves, jgn riso,
ustaz & ustazah ni cool & kelakar la..

                                        < eceh, kagum x? siap ada NOTE tu!!>

the next day, kita belajar pasal ni plak:
1. TALAK FASAKH & PRO PENCERAIAN
2. KAUNSELING
3. MASALAH TEKANAN & KONFLIKS
4. PENGURUSAN SUMBER KELUARGA
5. AKHLAK ISLAMIAH
 & 
ada UJIAN tau!! :))

                                  <dewan kuliah yg selesa & sejuk. hmm>

Kursus dkt HASANI ni best,
bilik kuliah dia best,
Surau dia pon Ok,
Layanan dia pon best...
breakfast sedap juga :)
yang bestnya!! ada cabutan bertuah tau,
ada heater, pembakar roti, iron..
and the most interesting,
ada pakej bulan madu tu!!
yang penting semua hadiah ni aku xdapat! :'(
oh langsung xbertuah kan!
tapi xpe, kami semua dapat diskaun kalo nk buat kad kawen nanti..
kira ok la tu :)

                                     <Finally, pass exam & blh kawen la! *blushing*>

Tuesday, 7 December 2010

Novel, Novel, & Novel..

Assalamualaikum,

Salam maal hijrah!!

suka dengan post coursemate aku di facebook pasal hijrah ni. "Jangan bangga dengan CK & Armani Exchange kerana pakaian terakhir adalah kain kafan, & perfume adalah kapur barus, jangan bangga dengan BMW & CAldina GTfour kerana kenderaan terakhir adalah keranda yang akan diusung, Jangan bangga dengan banglo & condo kerana tempat istirehat yang terakhir adalah kubur, jangan bangga dengan kehenseman/kecantikan kerana akhirnya hanya menjadi santapan si cacing dan serangga" (Huda,2010)

eceh, siap ada citation. xrugi bersengkang mata buat tesis.

harini halfday!! xdala half sgt pon, balik kol 2!!

tau kenapa?? tau?? sebab aku ni cuai!! lenkali kalo korang kena wat task apa2!! jgn lupa save!! even opis aku ada back up!!  aku dh la xsave.. dengan senang hati nya aku tutup ceggitu je komputer, punya nk balik awal!
padan muka aku!! kena measure balik item retaining wall.. hehe..
<tepuk tangan>

ok, disebabkan balik awal, jom kita pergi CS!! atas permintaan adik aku nk makan paparoti, aku turutkan..
walaupun dia xbangun pagi tadi untuk teman aku jogging :(

kalo pg Shopping Complex ni, mesti tempat yang harus dituju adalah kedai buku!! xkira la popular ke, MPH ke, Kedai buku kami ke, Kedai buku saya ke.. asalkan kedai buku tu ada Novel.. diulang.. novel.
mestilah novel cinta!! tipu la kalo aku je bc kan..kan..

dulu kan, masa kanak2 slalu pk nanti kalo kawin nak hantaran sealmari novel.. boleh?? pastu slalu terpikkir nk ada kedai novel la, and yang paling kurang matang slalu berangan terkunci dlm kedai novel, so aku boleh habiskan semua novel tu. :D

antara novel yg ada pada tahun 2007..xupdate lg untuk tahun ni :)


Menyesal aku masuk, nk tau kenapa?? sebab aku ternampak novel bari AISYA SOFEA!! xleh jadi.. semua novel dia aku ada.. aku xdapat tahan diri ni.. huhu.. nk jugak2!!! tapi.. huhuhu.. xdapat beli.. kena cut budget untuk bulan ni. tunggu ya.. next month aku beli.. hopefully ada lagi!! tolonglah ada!! ada tau!!!

ni novel baru aisya sofe, cover hijau lg!! LIKE!


ok cepat!! lari2 g beli novel dia... sebab suma cita dia best!!!

Tak kisahla terbitan ALAF21 ke, JEMARI SENI ke, CREATIVE ke, KAKINOVEL ke, semua best2 blaka..Antara karya yg aku suka dari Aisya Sofea, Hlovate, Anis Ayuni & ramai lagiiiiii la..Ni nk share ngan korang antara novel yang aku harus ulang berkali-kali tanpa rasa jemu.

1. Kau Untukku, ni aku baca masa form2 kot. aku tak tido malam untuk habiskan.. dan esoknya aku ulang2 lagi..ish2..


2. HLOVATE, suka sgt ngan karya dia.. aku kenal karya  dia masa part 2 dekat uitm.. 


banyak & banyak lagi..

3. sweet sour so Sweettttttt :) 
au dh pernah langgan online untuk beli novel dkt JS. servis bagus & cepat!!
skang ni ada 30% diskaun!! cepat rembat :D
berminat?? Klik sini


sebenarnya aku suka novel Khairuddin Ayip, tajuk dia "Tuai padi antara masak" sapa tau??? ni novel dulu2 ni.. dia ada cetak lg x???

hmm... banyak mana kita baca novel,
jangan lupa membaca Al-Quran,
pesanan ikhlas untuk semua, serta diri ini juga...