Monday, 6 December 2010

tips Nak kurus :(

Assalamualaikum,

hari ni balik lambat..
xsabar rasanya nk pencen jadi QS.
macam mana nk pencen??
umur baru 22.. huhuu..


balik2..
terus surf internet..
cari idea macam mana nk kurus ni..
suka baca blog2 org yg suka bg tips2 kurus.
macam2 idea dapat kan..
tapi yang penting DISIPLIN!!
tapi aku cepat kesian..
kalo makanan xhabis, 
aku nk makan je..
aku xtahan godaan juga,
dari pagi bertekad, ok lunch xnak makan,
jap ag lunch bila tgk org makan sedap2..
fuh..aku join sekaki!!
then mesti cakap
"esok la mula diet"
seterusnya..
esok..
esok..
dan berat badan makin bertambah2..percaya ke x, dalam setahun aku dh naik 12kg!! oho!!!!!!!!!

antara tips2 menarik yang aku dapat masa study bab ni tadi:

1. Buat jadual makan! cth, apa kita makan dari pagi hingga malam.. so gerun sikit tgk, woooowee...banyaknya aku makan hari ni..so automatik akan malu dgn diri sendiri sebab makan mengalahkan lelaki. tetiba ja..

2. minum green tea after makan! kalo korang pergi Thailand kan, after kita makan diorang akan hidang green tea.. actually, masa aku dekat uitm dulu ada buat research pasal "the power of green tea" lepas tu trus suka minum green tea. rasa dia ok la.. :D

3. Ok, ada juga yang bg idea gantungkan baju idaman yg agak xmuat tu, supaya kita bermotivasi nk kurus... tapi kalo aku ada ja baju xmuat terus pass dekat adik aku.. so aku FAILED tips yg ni..

4. menarik gila aku baca resepi2 org diet ni.. ada yang buat sup sendiri.. masukan bebola ikan, halia, dan lada banyak2!! macam2 idea la. ada yg ratah lauk je, ada yg makan tempe je..ada yg makan nasi sesudu aja.. huhu.. bagus & sgt kagum dengan orang2 yang dapat bertahan.. aku ada membe sorang dia sgt disiplin bila nk diet ni.. lela!! kalo kuar ngan aku n kwn2, dia makan lauk je.. n last2 dia boleh kurus macam tu ja.. oh jeles!

5. Jogging!! jogging!! selalu gila bertekad nk jogging pkol 7, then kol 7.45 pg bersiap2 pg keje.. tapi sampai sekarang blom termakbul lagi!! sedih :(
sapa nk teman aku jogging ni!!

selain tu..tips2 yg slalu kita dgr

6. parking kereta jauh dr tempat yg nk dituju, kalau malam jgn la! bahaya!! naik tangga dr lif.. hehe. ni susah gak, kang sampai opis basah lencun plak!

7. minum air banyak!! tapi malas la..kang asyik nk masuk toilet! xpa2, tu toksik tu!! buang toksik!! xpayah beli foot detox dah.. haha :D

and.. 

banyak lg!
azam esok
nk beli epal hijau!
nk jogging kol 7 pg dgn adik!
nk makan oat!! :))

nk berat dulu!!! huhuh... camna nk kurus :(


                                       nk kembali macam ni pon jadilah,, :(

3 comments:

  1. mun..sadis gak aku baca ni oi...

    ReplyDelete
  2. aku dah bersemangat ni, siap beli cream dr ang.. hahaha.. bg aku semangat ain!! :D

    ReplyDelete
  3. mmg aku bg semangat la tu..

    berbuih da bg semangat ni

    weh jom join GA aku buat

    http://www.alinacshoppe.com/2010/12/giveaway-kalau-saya-shopping-di-alinac.html

    ReplyDelete