Tuesday, 27 September 2011

Seminggu di Southampton, UK

Assalamualaikum..

Masa kecil-kecil dulu, bila tengok dalam tv drama cerita melayu kalo berlakon dekat luar negara ni, sure berangan nak pergi oversea la, nak main snow la, tak pun bila baca novel,
ada ja watak yang belajar dekat oversea, malam karang mimpi la, aku pon sampai oversea sekali.. hmm

Masa kecil juga, bila atok nenek tengok tahi lalat banyak dekat tapak kaki,
keluar habis cerita, ooo ni nanti akan seberang laut ni, akan pergi jauh ni.. hmm.. jauh mana la sangat kan..

Tapi bila dah besar, aku kat sekolah, aku tahu kemampuan diri, memang mimpi la aku nak jejak kaki pergi luar negara kalau nak sambung belajar!! heee..
belajar pon malas! hek!

dah habis cerita kecik2 dulu,

bila dah kawin, nasib aku la kan, suami aku belajar kat oversea.. heeee.. kami kawen pon masa dia tengah belajar, so aku pon mengendeng la sekali ikot dia pergi oversea... heeeee..

nama tempat dia.. SOUTHAMPTON..


dalam peta ni, haaa.. nun bawah skali tempat dia!!

13jam punya penat duduk dalam flight, rasa macam hari yang panjang gila, sebab kami bertolak dari LCCT pukul 9.00 pagi malaysia sampai airport pukul 5.00 petang sana. (malaysia dah 12malam kot)
so siang lama gila!! heee..

first time sampai, sejuk.. sejuk.. sungguh xtahan sejuk!!!

first lunch aku, kebab daging, actually ingat macam kebab biasa ja.. tudia besaqnya......... bleh makan dua orang, jimat sket :)


seminggu ni, aku xberjalan jauh mana pun, sekitar universiti, city & taman2 yg terdekat.. meh tgk gambar!!








seminggu kat sini, dah rindu mak, dah rindu family, dah rindu laksa, huhuhu.. 

Friday, 9 September 2011

Kad Kahwin Murah & Cantik

Assalamualaikum,

Ish2, sejak aku berkahwin ni, entry semua nak cita pasal kahwin je kan, 
sebenarnya tak ada niat cenggitu pon.. =D
cuma kali ni, nak promote sket business printing aku, suami & adik ipar.

dah selalu sangat orang buat bisness card, kali ni promote kad kawen pulak,
masa time aku kawen, business ni xset up lagi,
so kad kawen aku rupanya macam ni,


macam ni pon market price dah RM 1.20/sekeping (kedai tu kata sebab dalam dia ada kertas A4).

tapi kan, tapi kan, aku lagi suka la kalo kad kawen aku tu, bleh aku design ikut citarasa aku, colourful, dan meriah sikit kot.. heee.. 

ni kad kawen opismate aku, eh ex-opismate, dia ni xsuka yg serabut2, dia nak simple & elegan katanya, so jadilah kad kawin macam ni:


ni pula kad kawen ex-coursemate dekat Uitm dulu, dia nak combination red & white, pastu nak ada bunga ros sket2, so...



next, ni kad kawen senior aku di Teknik dulu, dia pulak nak ala2 english sket, tapi nk letak gambar dia :)


ok, next design



ok tak?? kalo korang rasa nak buat kad kawen ikut tema korang ker, nak design sendiri ke, nak bagi contoh design ke, jangan lah segan2.. yang paling penting TIADA KOS UNTUK DESIGN dan TIADA KOS PENGHANTARAN

kalau berminat boleh la email dekat: munyatinur@yahoo.com
ADD Facebook kami: KEDAI PRINTING
LIKE Fanpage kami : EXCLUSIVE ART SOLUTION

oh sebelum terlupa, kedai ni berurusan secara online, so xkira la korang kat mana pon :)

Thursday, 8 September 2011

Kisah Mak Mah

Assalamualaikum,

Jom layan,
aku terima dari email pagi td..




http://2.bp.blogspot.com/-57ozfnrRy8M/TcVr1V2MLfI/AAAAAAAAB_E/xKLYCoJ81ms/s640/i01c.jpg
 
http://2.bp.blogspot.com/-N90Wr7R6-7c/TcVr3om0vJI/AAAAAAAAB_I/UkHbGYb4gUs/s640/i02c.jpg
 
http://3.bp.blogspot.com/-0ebeWIYcIG8/TcVr5uC3dFI/AAAAAAAAB_M/968jOIYx8Fs/s640/i03c.jpg
 
http://2.bp.blogspot.com/-m0bycBMFliE/TcVr73nKGDI/AAAAAAAAB_Q/NZ5DSnOSuf0/s640/i04c.jpg
 
http://3.bp.blogspot.com/-7EQoTPfzjn4/TcVr-MzjrlI/AAAAAAAAB_U/-vJPqtp5wU4/s640/i05c.jpg
 
http://3.bp.blogspot.com/-55nHJzN2JwQ/TcVsAjCmLUI/AAAAAAAAB_Y/joBK1ANJ6Gw/s640/i06c.jpg
 
http://3.bp.blogspot.com/-DpYQkJye5WY/TcVsG7ce3eI/AAAAAAAAB_c/pwJw8FpixPs/s640/i07c.jpg
 
http://2.bp.blogspot.com/-bVYicBqBpyo/TcVsMQkDXkI/AAAAAAAAB_g/MwQ-pHuiTu4/s640/i08c.jpg
 
http://4.bp.blogspot.com/-4kd-2UnBzMQ/TcVsOyMLGJI/AAAAAAAAB_k/iHkoZxpHbj4/s640/i09c.jpg
 
http://3.bp.blogspot.com/-kho6cYA9aM4/TcVsRGCm7aI/AAAAAAAAB_o/gQoNxtAeZa8/s640/i10c.jpg
 
http://3.bp.blogspot.com/-mMU1TVaQTjo/TcVsTMRGKcI/AAAAAAAAB_s/D0Vq3dPIq4k/s640/i11c.jpg
 
http://4.bp.blogspot.com/-Ev1NJbmIkMw/TcVsUj_oB4I/AAAAAAAAB_w/UnpeJH8q8Io/s640/i12c1.jpg
 
http://4.bp.blogspot.com/-W1vPDZPzK4k/TcVsW6JdP1I/AAAAAAAAB_0/DgzlSRLYMbs/s640/i12c2.jpg
 
http://4.bp.blogspot.com/-KsWdJ-HrBEQ/TcVsYwZJdeI/AAAAAAAAB_4/E_mj6GUt41o/s640/i12c3.jpg
 
http://1.bp.blogspot.com/-AYhZ4xrgoTY/TcVsbHfiedI/AAAAAAAAB_8/-5EFO4aXeB8/s640/i13c.jpg



Wednesday, 7 September 2011

[RESEPI] Puding Trifle

Assalamualaikum,


Selamat Hari Raya Aidilfitri!! First time beraya sebagai suami isteri, jadi haruslah pakai baju sedondon supaya nampak macam pasangan bahagia gitu!! hahaa.. bukan2, saja nak bagi kawan2 jeles, nak ajak kawin awal juga!!

bila dah kau kawen, bukan saja family dia akan jadi family kau, tapi kawan2 dia pon akan jadi kawan2 kau, so...bila dah ada kawan dia ajak dia pergi open house, ko pon ikot la tunjuk muka, selain melantak makanan yang ada =D

Raya ke 5, hisham aka suami aku, pergi rumah kawan dia memenuhi undangan open house, punya la awal kami keluar takut sesat nak cari bandar utama, last2 blakang rumah je kot... dahla datang awal, so terpaksa la merasmikan open house rumah kawan dia.. dah habis kenyang melantak bagai, last2 dia keluarkan dessert, eh apa ni??? nampak macam sedap!!


see, nampak sedap kan, bukan ja luaran ja nampak sedap tapi bila dah makan... adoi... nyesal gila ajak sham share sebab masa tu aku rasa cam kenyang, sekali sedap, nak tambah malu! hahaha..  

bila dah balik, teringat ingat, aku pon upload la gambar ni kat fb, konon bleh kenyang la upload dekat fb, tetiba si syarfa syamimi ni pon berkenan!! terus mintak resepi dekat kawan hisham ni,, heheh..
dengan rasa xmalunya aku yg perempuan meminta resepi dekat si dia yang lelaki..
resepi je ada, buat nya belom... hampeh..

ni resepi dia, aku copy n paste dari kawan sham, encik firdaus!! thanx ya...

Puding Trifle


Bahan: Swiss roll, 1 tin fruit cocktail, Kristal Jelly (NONA), 1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir, 4 sudu tepung custard, whipping cream + buah utk hiasan....

* 1st layer; susun swissrole yg dah dipotong nipis dalam bekas, n letak air fruit coktail, nak masukkan buah tu pon ok...

*2nd layer; masak 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula sampai mendidih.sambil tu, bancuh 4 sudu tepung custard ngan 1/2 tin air. Bila susu mendidih, slowkan api n masukkan bancuhan tepung kastad, kacau sampai pekat. Tuang atas lapisan 1 tadi. sejukkan sekejap kemudian tabur buah coktail. Ketepikan sekejap.

*3rd layer; bancuh jelly mcm instruction pada kotak jelly. biasanya klau guna jelly nona, 1 kotak + 2 mug air panas. make sure 2nd layer dah sejuk n keras before bancuh n tuangkan jelly. kalau x, jelly panas + 2nd layer x keras = x chantek...=)

*4th layer; Bila jelly dah beku letakkan whipping cream keatasnya. den boley la nak tabur buah2 apa pun....biasanya buah strawberry. utk kurangkan rasa masam buah, 
boleh taburkan coklat chip @ serbuk milo......


aku belom buat, tapi syarfa syamimi dah,
ni hasilnya!!!

sedap kan, tak sabar nk try, tapi nanti2 lah.. heeeee...

SELAMAT MENCUBA


Kalau nak tgk cara buat Triffle ni layer by layer boleh tgk dekat SINI