Wednesday, 15 December 2010

Tesis? Dessertation? Interim Report??

Assalamualaikum..

Aku bukan lecturer, aku juga bukan hebat dalam buat dessertation/tesis/report..
saja nk membebel, sempena dengan awak yg kena siapkan interim report harini. :) xpe, BETTER LATE THAN NEVER!

               zaman2 sebok berbincang pasal tesiske?? =)

kalau nak mengimbau zaman buat interim report ni,
rasanya sebelum 10 hari nak submit tu, still berlengah2.. relax2.. baca2 journal lagi..
tapi bila dah 2 hari lagi,
time tu,
baru la idea nak dtg mencurah2,
ink printer plak nak habis,
kertas belum beli!
lepas tu,
jangan salahkan ink, jangan salahkan kertas kalo diri sendiri xtdo malam,
berhempas pulas nk siapkan interim,
tdo 2-3 jam,
esok bangun mata mcam menangis putus cinta. hmmp..

               
nak juga selitkan gambar blok C, uitm. sebab masa ni ngah tgu supervisor. :P

tapi memang macam tu la kot,
before start sem baru,
berkajang2 azam baru!
nk baca journal banyak2, nk mantapkan isi untuk interim,
nk jumpa supervisor banyak kali,
nk review previous tesis...
tapi..
tu la, nama pon azam kan,
mestilah banyak yang kecundang!

pengalaman la kan,,
tak tido malam,
kene reject,
supervisor dapat cam kita copy paste.. =P
hehe..

ntuk sesiapa yang akan buat tesis, dari pengalaman diri sendiri :

1. Baca journal2 yang berkaitan dengan tajuk tesis anda banyak2 sampai muntah. kalo bleh b4 stat tesis yer.
2. Rangka tajuk2 besar & anak2 dia.. (highlight yg penting)
3. Jangan lupa catit nama buku, journal (nanti time nk wat citation susah nk carik!)
4. Cari cth2 tesis senior, senang nk tgk format dia, apa yg dia cita.. leh curik idea sket :)
5. Search web slalu pasal tajuk kita tu.. saja tambah2 pengalaman..
6. Kena minat ngan tajuk kita, buat2 minat pon ok
7. ni penting ni,  utk sesapa yg kena wat case study!! cari contact person tu sampai ke lubang cacing tau! hehe..

                 terpaksa rajin menapak ke LIbrary :(

  bersama kak zira@ex-rumate : YEAH, kami dah jumpa buku yg kami perlu copy! ops! 

  tempat buat kerja harus semak mcm ni, baru nampak bersemangat.


 contoh terbaik! kak zira :) buku juga lebih elok jika tebal sebegini rupa! lagi tebal lagi menarik.. haha
 



bila dah siap bind, bleh la tangkap gambar ala2 dh siapkan full tesis.. hehe.. penat tu.

tau xmembantu sgt, 
saja nk membebel.. 
=P

Tahniah awak!
Dah setelkan INTERIM REPORT!!!!!!!
saya percaya awak boleh buat lagi hebat dari saya,
sebab saya xhebat pon. hihi.
:))

2 comments:

  1. lega sunggoh dah siap =)
    lps ni exam pulak..huhu
    seronoknya org dah keja...hehe

    ReplyDelete
  2. keja lagi mencabar!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete