Monday, 13 June 2011

Jom dengar soalan INTERVIEW!!

Assalamualaikum,

eh, apasal entry pasal interview?? ko ni sepatutnya hantar resign letter!! resign letter belom siap, meh kita dengar apa yang selalu/kerap/favourite/akan/mungkin ditanya oleh bos-bos di Malaysia nih.. :))



ikut mood bos/tukang bertanya tu sama ada dia nak speaking ataupun berbahasa Malaysia dengan korang, kadang2 diorang akan start dengan English dulu, nak tengok la sebutan korang tu, haaa itulah penting english education.. (nada macam usop wilcha)
bila dah korang bleh ikut rentak, penemuduga tu macam best jer sembang ngan korang mula la keluaq habih loghat dia hilang terus speakig2 nih!!


1.INTRODUCE YOURSELF

-kalau dah dia kata introduce yourself ko pon start la dgn My name is _________. Currently, i am final year student from __________ (ni masa aku ngah final year lg blom grad, mueheeee) I am doing Bachelor in Quantity Surveying (contohnaa) After finishing my SPM exam at __________ in _______ course, i got offer to continue my studies at ________ major in _______.
[maap le, kalo grammar saya ni tunggang terbalik yer]


2. WHY SHOULD WE HIRE YOU

bukan nak kata kau ni cakap besar ke apa, tapi dah kalo soalan cenggini, terpaksa la ko melobi sakan diri ko, xkesah la nak cerita ko ni pengawas sekolah ker, kau ni dean list every sem ker, ko ni dah minat tahap gila2 ngan kampeny dia ker apa2 lah, asalkan dia rasa wowwww, aku kena amik dia ni kerja ngan aku!!

contoh masa zaman aku:
I believe that i will try my best to give 100% commitment to this company. After 3 years having learn through this course, i realize that my passion on this field is high because i really like the environment of this job. With my passion, i believe that i will be able to carried out the job. During my practical training in 2 different companies, i had involved in the preparation of interim certificate, tender document, tender report which i think that will fullfill your company requirement. Dealing with many people in my course give me the chance to improve my communication skills. bla..bla...

3. STRENGTH & WEAKNESS

oh, soalan ni mencabar ni!! bila ditanya kelemahan & kekuatan, jangan pula ko jawab kekuatan saya ialah dapat mengangkat buku2 yang seberat 5kg, xpun ko cerita ko ni kuat menangis ke apa ke.. xbleh2!! ko cerita la ko ni bleh wat keje even ko sgt stress ke, ko bleh handle punya, ko ni profesional ka..

contoh:
I always improve my knowledge and skill through reading. I have no problem to face new environment and i have no problem to face challenges and obstacles. I am ready for that since i had went through all that in my studies.

4.WHY THIS COMPANY??

haaa, ni soalan best ni, masa ni la nk lobi yg ko pilih company dia sebab company dia hebat, terhebat dalam carian google ke, sangat maju dan gah ke, jangan plak ko cakap sebab company u xde punch card senang i nak cabut lari, company u ada tea lady, i suka minum air teh.. blom habis ayat ko tu, jangan terkejut kalo paper atas meja dia dah melayang dekat muka kau!

contoh:
I found that although your company is still new in this area, but your company has shown such a fast development also with project available here, i believed and confident that i would be a better and professional qs (contoh kalo ko qs lah). I want to be a part of this company. (ayat ni macam ko mengharap gila la, buat eksperesi mukaaaa skali okay?)

5. WHY QS? (kalo ko qs lah) WHY _____?? 

[apa nama pekerjaan korang, fill in the blank okay)
yang ni boleh la cakap pasal minat korang yg mendalam terhadap bidang korang ni, kalo xminat pon tolong la berlakon sejam dua yang korang sgt minat okay???

aku terpanggil nak share benda ni, bukan nak menunjuk aku cakap omputih masa interbiu, ni pon aku kerah tunang aku yg ajarkan yg terjemahkan, :)) anak teacher asmawati ni xreti sket nk speaking2 ni, makan belacan ngan petai dari kecik (alasan konon munasabah)
Alhamdulillah, aku interview dekat 3 tempat, guna jawapan yg standard macam ni ja.. (dah bleh hapal masa tu sebab asyik baca siang malam), semua tu dapat.. tapi satu tempat aku dah resign 24jam, satu tempat macam huhuhuh, dan satu tempat lagi yang aku bekerja sampai sekarang dan bakal resign lagi :))

tak ada tips menarik masa interview, just confident, banyak membaca, kalau kau qs tu, sila berlatih buat measurement sebab masa aku interview aku kena buat measurement :)
banyak2 selawat sebelum nak masuk interview, nak hilangkan rasa gemuruh!!
senyum yang penting :))
apa2 pun CONFIDENT!!! insyaAllah  :))




maafkan saya kalo GRAMMAR saya macam goyah sket :)

3 comments:

  1. hahaha...
    kira ko epy la sekarang dgn keja ko....
    bagus2...jgn stress...

    ReplyDelete
  2. skang keje kt firm mana? hee :)

    ReplyDelete
  3. salam...sy nk mintak tlg awk isikan jwpan no 5 tu boleh?why qs?if education background xde kaitan ngan qs cmne lak?im seeking for your answer plez.tq.
    -kalo xkeberatan awk blh emel sy, as_mida89@yahoo.com.

    ReplyDelete